Archiwum
Kisimy na zdrowie
Dbając o swoje zdrowie postanowiliśmy nauczyć się najstarszej i najzdrowszej metody przechowywania żywności, którą jest kiszenie. Kiszone warzywa i owoce nie tracą cennych składników mineralnych, wzmacniają organizm i zwiększają odporność na infekcję. Pod wpływem kiszenia przybywa witaminy C i podwaja się zawartość witamin z grupy B, szczególnie B6 i B12. Wyposażeni w taką wiedzę przy asyście mamy Marysi i Julci postanowiliśmy zakisić ogórki.
Praca była przyjemnością i wielką radością. Pracowaliśmy z wielkim zaangażowaniem. Na koniec zajęć każda para mogła zaprezentować swój wyrób. Wyglądały ślicznie, kolorowo i apetycznie. Cała nasza sala pachniała warzywami i przyprawami. Pozostało jeszcze zaprojektować własne etykietki i... Teraz cierpliwie czekamy przez dwa tygodnie na wspólną degustację.




foto. Wioletta Majewska-Krzemień
19 września 2025 | Wioletta Majewska-Krzemień z klasą 2b | Powrót do spisu wiadomości