Szkoła Podstawowa nr 63
im. Anny Jasińskiej we Wrocławiu
Kontakt
Menu

Archiwum

Kisimy na zdrowie - nastał czas przetworów

Okres jesieni to obfitość owoców i warzyw - źródło witamin i minerałów. Dbając o swoje zdrowie postanowiliśmy w edukacji wczesnoszkolnej nauczyć się najstarszej i najzdrowszej metody przechowywania żywności, którą jest kiszenie. Pierwsi do boju ruszyli drugoklasiści.

Oglądając prezentację multimedialną poznaliśmy jej tajniki i okazało się, że jest bardzo prosta do wykonania. Podzieliliśmy się na grupy. Każda grupa na swoich stanowiskach miała słoiki, wiaderko szatkowanej kapusty, przyprawy, sól, tłuczek oraz marchewki do starcia. Praca była przyjemnością i wielką radością. Kapustę i marchewkę przekładaliśmy warstwami mocno ubijając tłuczkiem. Na koniec zajęć każdy mógł zaprezentować swój wyrób. Słoiki z kapustą wyglądały apetycznie.

Teraz pozostało nam słoiczki odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na tydzień. Za chwilę w słoiczku zacznie się życie. Bakterie probiotyczne będą się namnażać, a słoik zacznie bąbelkować i syczeć. To wszystko normalne i wskazane. Do pracy wzięła się armia dobrych bakterii! Po tygodniu schowamy słoik do lodówki i będziemy jeść kapustę każdego dnia. Teraz możemy szczerze namawiać wszystkich do spróbowania swoich sił w kiszeniu.

3 października 2022 | Powrót do spisu wiadomości